Zespół Szkół Gimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach gościł przedstawicieli Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Do Rydułtów przybyli pani dziekan Wydziału, prof. dr habilitowana Teresa Fortuna, pani prodziekan Wydziału ds. dydaktycznych i studenckich, dr habilitowana inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz oraz pan dr inż. Sławomir Pietrzyk.
Goście zwiedzali szkołę, oglądali poszczególne pracownie, rozmawiali z uczniami kształcącymi się w zawodach gastronomicznych, spotkali się z nauczycielami przedmiotów zawodowych. Bardzo wysoko ocenili wyposażenie i wystrój nowej pracowni gastronomicznej w szkole. Uczniowie klasy III TB i IV TB wysłuchali wykładu pana dr inż. Sławomira Pietrzyka na temat żywności wygodnej. Wykład, połączony z prezentacją multimedialną, był doskonałym uzupełnieniem wiadomości zdobywanych na lekcjach.
Zobacz więcej zdjęć z wizyty>>
Prelegent zwrócił szczególną uwagę na skład i wartość odżywczą wysoko przetworzonej żywności wygodnej oraz zmiany jakim ulegają składniki produktów w wyniku przetworzenia oraz w trakcie przechowywania. Mówił także o dodatkach dodawanych do takiej żywności oraz jej bezpieczeństwie zdrowotnym. Ta wizyta zaowocowała także ustaleniem terminów zajęć warsztatowych dla zainteresowanych uczniów w laboratoriach Uczelni. Pracujemy także nad wspólnym projektem, związanym z oceną zwyczajów żywieniowych i sposobu spędzania czasu młodzieży naszego regionu oraz wpływem tych czynników na jej prawidłową kondycję lub ewentualne występowanie otyłości.
Sławomira Szuman