ZSE w Wodzisławiu Śl.: Uczniowie gotowali z Robertem Sową!

1
125
Fot. Starostwo Powiatowe

Robert Sowa to mistrz kulinarny, kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce, znany szerokiej publiczności z programów telewizyjnych i audycji radiowych, autor książek, nauczyciel wielu znanych szefów kuchni, do niedawna właściciel słynnej restauracji "Sowa i Przyjaciele".

W poniedziałek, 14 marca, popularny szef kuchni był gościem wodzisławskiego ZSE, gdzie przeprowadził dla uczniów wyjątkowe warsztaty kulinarne. W ich trakcie, młodzież nie tylko przygotowywała oryginalne dania (np. tatar z łososia podany na pumperniklu z emulsją z chrzanu wasabi, zupę hiszpańską z kiełbasą chorizo, warzywami i kolendrą oraz orientalną pierś z kaczki na makaronie ryżowym z kapustą pak choi, słodkim sosem sojowym i prażonymi ziarnami sezamu), ale miała również okazję, by porozmawiać z gościem i poznać liczne tajniki dobrej kuchni. Uczniowie dowiedzieli się także, jakie trendy kulinarne aktualnie panują w gastronomii i na czym polega nowoczesna kuchnia regionalna w dobie kuchni fusion.

Oprócz warsztatów, w "Ekonomiku" odbyły się również eliminacje do konkursu "Kulinarny Talent 2017", którego pomysłodawcą jest Robert Sowa. Zadaniem uczestników – uczniów klas drugich i trzecich technikum żywienia i usług gastronomicznych: Pauliny Matloch, Klaudii Kiełkowskiej, Tomasz Rzazonki, Dominiki Rupik i Kacpra Luleczko – było przygotowanie dwóch porcji dania głównego z wykorzystaniem obowiązkowych składników, takich jak cała kaczka, wątróbka drobiowa, topinambur, pomarańcze i zestaw przypraw. Na przygotowanie dania konkursowego przewidziano jedną godzinę. Obowiązkiem każdego uczestnika było wyluzowanie kaczki, a następnie przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem dowolnie wybranego przez siebie elementu.

Konkursową rywalizację wygrała Klaudia Kiełkowska, drugie miejsce zajął Kacper Luleczko, a trzecie – Paulina Matloch i Tomasz Rzazonka. Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni, a zwyciężczyni dodatkowo otrzymała zaproszenie na finał dziewiątej edycji konkursu, podczas XXI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017 w Warszawie.

kk