Remigiusz Rączka gotował w wodzisławskiej bibliotece

2
265
Fot. Justyna Koniszewska

21 marca, znany z telewizyjnych programów kulinarnych, kultywujący śląską gwarę oraz tradycję kulinarną, Remigiusz Rączka odwiedził Miejską i Powiatową Bibliotekę Publiczną w Wodzisławiu. Kucharz opowiadał o swojej drugiej książkę pt. "Rączka Gotuje na beztydziyń i świynta Wiosna – Lato". – W książce znajdziemy trochę tradycji, ale też trochę nowoczesności – opowiada autor. Kucharz na początku poczęstował tłumnie przybyłych gości wielkanocną babką cytrynową. Ciasto wywołało pomruk
zadowolania dochądzący od publiczności. – Pyszna, wilgotna i chrupiąca!- chwalili kucharza. Remigiusz Rączka, wraz ze swoim pomocnikiem, Kamilem Widenką na oczach gości przygotowali torcik z krupnioka. W czasie jego przyrządzania, kucharz opowiadał o swojej miłości do gotowania. Podpowiadał co z czym łączyć, jakich produktów najlepiej używać oraz pokazał kilka kulinarnych sztuczek. Zachęcał, by w miarę możliwości używać samych naturalnych składników. Rączka zaznaczył także, że śląska kuchnia zyskuje na wartości w innych regionach kraju. – Staje się towarem niezwykle egzotycznym i cenionym – nadmieniał. Kiedy torcik krupnikowy był już gotowy nadszedł czas na degustacje. – Nie spodziewałam się, że ten torcik będzie tak smaczny! – opowiada smakoszka kuchni śląskiej. – Ufam, że moja książka stanie się kulinarną biblią Ślązaczek i nie tylko, a w kuchni swoistą ściągawką, która ma służyć latami – podsumowuje Remigiusz Rączka.

jk