Młodzież z Francji przebywała w Polsce w dniach od 7 do 12 kwietnia. W ramach projektu "Feeding our bodies and minds" uczniowie w I LO poznawali zasady zdrowego odżywiania się w praktyce, a także różnice i podobieństwa kulturowe obu narodów.
W czwartek, ze względu na opóźnienie samolotu, Francuzi przybyli do Wodzisławia Śl. o północy. Rodzice wraz z młodzieżą odebrali uczestników wymiany wprost z parkingu na ulicy Szkolnej. Dyrektor szkoły, pani mgr Janina Rurek, przywitała uczniów już rankiem dnia następnego.
Później przyszedł czas na warsztaty kulturowe przeprowadzone przez nauczycielkę języka francuskiego – Barbarę Klimek. Następna godzina – to udział w lekcjach zaproponowanych przez nauczycieli języków obcych. W tym samym dniu, Anna Cociancich przeprowadziła ćwiczenia poświęcone degustacji czekolad.
Następnie, na auli, uczniowie integrowali się w towarzystwie zespołu "Vladislavia". Po południu młodzież uczestniczyła w warsztatach kulinarnych przeprowadzonych przez kadrę "Zajazdu Nautilus". Zespół, podzielony na grupy, przyrządził pierogi oraz sałatkę owocową. Atmosfera była gorąca, a sporo własnoręcznie przygotowanych pierogów uczniowie zabrali na wynos. Kursanci warsztatów zakończyli dzień grając wspólnie w kręgle.
Kolejne dni uczestnicy wymiany spędzili w domach rodzin goszczących. W poniedziałek, 11 kwietnia, wymiana dotarła do Wieliczki i Krakowa. We wtorek zaś ekipa z Francji wyleciała już do kraju. Na twarzach licealistów dało się zauważyć smutek i żal z tego powodu, że pobyt w Polsce trwał tak krótko. Jak powiedział koordynator projektu, nauczyciel języka angielskiego w ILO, Rafał Gąsiorowski, grupa polskich uczniów nie może doczekać się teraz rewizyty w Montpellier, która ma nastąpić już w październiku.
Inf. nadesłana
publ. kk