Do rywalizacji w I Międzynarodowych Mistrzostwach Gastronomicznych stanęli uczniowie z Polski oraz Czech. [FOTORELACJA]
We wtorek, 17 marca w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach obyły się I Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne pod nazwą "Wiosenne inspiracje z doradą". W zmaganiach wzięło udział 23 uczniów ze szkół w Rybniku, Bielsku-Białej, Chorzowie, Zabrzu, Raciborzu, Zawierciu, Siemianowic Śląskich, Dąbrowej Górniczej, Rydułtów oraz czeskich szkół w Frydku-Mistku i Šilheřovicach.
Zobacz więcej zdjęć z I Międzynarodowych Mistrzostwach Gastronomicznych>>
Pierwszy etap zmagań polegał na sprawdzeniu wiedzy teoretycznej. uczniowie otrzymali test składający się z 15 pytań, a dotyczący różnorodnych aspektów związanych z jedzeniem. Następnie przyszedł czas na zaprezentowanie swoich umiejętności. Kucharze ryzowali ze sobą w pracowni gastronomicznej w rydułtowskiej szkole. Z kolei kelnerzy udali się do restauracji Zodiac w Rzuchowie, by tam staną w szranki.
Na sam koniec wydarzenia, biorąc pod uwagę wyznanie smakowe wraz uwzględnieniem testu z żywności, jury wybrało następujące szkoły:
I Miejsce : Bielsko – Biała Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych
II Miejsce: Rybnik Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Rybniku
III Miejce: Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb, Frýdek-Místek
W starciu kelnerów, najlepsza okazała się uczennica Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 z Rydułtów.
I Miejsce: Klaudia Jencz, Rydułtowy
II Miejsce: Agnieszka Rubaj, Siemianowice Śląskie
III Miejsce: Szymon Przybyłowicz, Bielsko-Biała
Zainteresowanie imprezą oraz poziom organizacyjny pozwalają twierdzić, że Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne staną się wydarzeniem cyklicznym organizowanym przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Rydułtowach.
/a/