Z wizytą na Wodzisławskim Jarmarku Bożonarodzeniowym – cz. 2

4
124
jamrk2.jpg

Na kilkunastu zadaszonych budach znaleźć można szeroki wybór rękodzieła, naturalnych produktów spożywczych czy asortymentu świątecznego. Swoje stoisko na rynku ma również wodzisławska Trattoria "Włoskie klimaty".

Dzięki trattorii, na jarmarku w jednej chwili możemy poczuć się jak we Włoszech. Możemy skosztować tradycyjnej włoskiej porchetty, ciepłego panini czy też wyśmienitego kremu z pomidorów. Na swoim stoisku, wodzisławski lokal gastronomiczny prezentuje również produkty, które na co dzień wykorzystuje w swojej kuchni. Jak mówi właściciel lokalu, otworzenie trattotii "Włoskie klimaty" było jego wielkim marzeniem, zrodzonym z pasji do gotowania, zamiłowania do podróży i chęci podzielenia się pięknem półwyspu apenińskiego z mieszkańcami Śląska.

Tylko do 23 grudnia, na wodzisławskim rynku zakupić możemy również miody i pyłek kwiatowy z prywatnej pasieki z Gór Świętkorzyskich. A, jak zachęca pani Mirela – warto, bo miody mają różnorakie właściwości lecznicze – wzmacniają organizm, działają leczniczo przy schorzeniach wątroby, nerek, dróg moczowych, układu krążenia czy nadciśnieniu, pomagają przy przeziębieniu, poprawiają pamięć, a nawet – są stosowane w leczeniu cukrzycy.

Wodzisławian, którzy jeszcze nie zakupili wszystkich świątecznych dekoracji czy prezentów, na pewno ucieszy stoisko jednego z wodzisławskich wystawców – znajdziemy tam choinki, lampki choinkowe, ozdoby świąteczne, świeczki, lampiony, drewniane aniołki, stroiki, cyprysy i wiele, wiele innych.

Już niebawem dowiecie się, dlaczego jeszcze warto wybrać się na Wodzisławski Jarmark Bożonarodzeniowy.

kk

Fot. Dominika Rudzka