Do projektu rozpoczętego jesienią ubiegłego roku koordynator główny – Stowarzyszenie „Natura Opava”, zaprosił Zespól Szkół nr.1, Średnią i Wyższą szkołę Rolniczą z Opavy, portugalską organizację „Rude” z miasta Covilha oraz Uniwersytet Weterynarii z Bukaresztu. Tego roku w marcu w Opavie odbyło się spotkanie koordynatorów projektu partnerskiego „Fruitfarming” realizowanego w ramach programu ERASMUS +. Wzięli w nim udział przedstawiciele instytucji z Czech, Polski, Portugalii i Rumunii.
W ramach projektu młodzież zdobywa wiedzę z zakresu sadownictwa, przetwórstwa owoców i zdrowej żywności.
– Podczas realizowanego w latach 2015-2017 projektu młodzież z Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie-Koźlu będzie kolejno odwiedzać państwa partnerskie zgłębiając zagadnienia związane z sadownictwem i przetwórstwem owoców, poznając jednocześnie tematykę upraw BIO, bezpiecznych sposobów konserwacji bez użycia szkodliwych środków chemicznych i dystrybucji wytworzonych produktów spożywczych – opowiada Sławomir Jakoniuk, koordynator projektu w szkole.
Placówka z Kędzierzyna-Koźla będzie odpowiedzialna za realizację tematyki dotyczącej produkcji zdrowej żywności, użycia konserwantów oraz regionalnych produktów lokalnych przygotowywanych z owoców.
– Produktem projektu będzie anglojęzyczna strona internetowa zawierająca m.in. materiały dydaktyczne dotyczące sadownictwa i przetwórstwa owoców opracowane przez kadrę i studentów Uniwersytetu Weterynarii z Bukaresztu – mówi Sławomir Jakoniuk.
Szkoła z Polski będzie na bieżąco przygotowywała i zamieszczała na stronie materiały dotyczące przetwórstwa owoców w odwiedzanych krajach oraz przepisy i receptury lokalnych wytworów owocowych. Pierwsze, tygodniowe spotkanie projektowe z udziałem młodzieży Zespołu Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu odbędzie się w czerwcu. Kolejne we wrześniu w Opavie.
KS