Gotowanie z Babcią w wodzisławskiej Dziupli

1
150

Kilkanaście dziewczynek i chłopców zakłada fartuszki i białe czepki kucharskie. Kilka osób gromadzi się przy stole ze składnikami na ciasto, inni przygotowują się do krojenia owoców i warzyw, a pozostali nakrywają do długiego stołu, przy którym wkrótce zasiądą ze swoimi przyszywanymi babciami – słuchaczkami Wodzisławskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. To właśnie te panie starannie dobrały przepisy, na podstawie których powstanie dzisiejsza uczta w świetlicy nr 3 na Jedłowniku. Teraz czujnym okiem przyglądają się dzieciom mieszającym ciasto, formującym słodkie kuleczki z masy kajmakowej i wyciskającym sok marchwiowo-jabłkowy. W razie potrzeby służą pomocą i cennymi wskazówkami. Widać, że wszyscy tu bardzo się lubią i cenią sobie wspólnie spędzany czas.

„Gotowanie z Babcią” odbyło się po raz kolejny dzięki udziałowi WUTW w projekcie "UTW DLA SPOŁECZNOŚCI", realizowanym i wspieranym finansowo przez Towarzystwo Inicjatyw Twórczych "ę", w ramach programu "Uniwersytety Trzeciego Wieku – Seniorzy w akcji" Polsko – Amerykańskiej Fundacji Wolności. Tak narodził się pomysł współpracy słuchaczy WUTW z dziećmi ze świetlicy środowiskowej "Dziupla", w formie warsztatów kulinarnych. Projekt "Gotowanie z Babcią trwał od kwietnia do listopada br.
Dzięki tym zajęciom dzieci uczyły się nie tylko, jak przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki, ale również trenowały zasady działania w grupie i kształtowały swój zmysł estetyczny – pod okiem kilku Babć i wychowawczyń dbały nie tylko o piękny wygląd przysmaków, ale także stołu, przy którym wspólnie zasiadali.

/kc/