Śląskie Smaki w Rudach

277
670

Oprócz konkursu kulinarnego odbył się m.in. koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk.

16 czerwca w parku przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach miał miejsce 14. Festiwal Śląskie Smaki. W ramach wydarzenia odbył się konkurs kulinarny i pokaz kulinarny pn. „Bitwa Smaków”. W programie znalazły się także występy wokalistów MOKSiR w Kuźni Raciborskiej, koncert Joanny Kostki i Abba Covers. Zaprezentował się też Krzysztof Respondek oraz Zespół Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny.

W konkursie rywalizowało 15 zespołów, których zadaniem było przygotowanie przystawki/deseru, zupy i dania głównego. Najlepsza w kategorii uczniów okazała się Drużyna nr 1 z ZSE w Wodzisławiu Śląskim, którą reprezentowali Łukasz Skowron i Patrycja Mandera za zupę z czosnku niedźwiedziego, przepiórkę faszerowaną kiszoną kapustą i ciasto-niespodziankę z dodatkami. W kategorii amatorów pierwsze miejsce zajął zespół Rudzianki w składzie: Maria Pietrzak, Mariola Duda, Gabriela Dudek, Gabriela Marek za dania: kreple z kartoflami, rudzki żurek i karminadle z filungiem z sosem z grzybów leśnych. Wśród profesjonalistów zwyciężyła Leśna Perła z Rudzińca w składzie: Krystian Cydejko i Katarzyna Fojcik za konfitowany boczek z hauskyzją chrzanową, botwinkę z przepiórczym jajkiem oraz pierś i pieczeń z bażanta z kopytkami z pieczonego ziemniaka oraz krupniokiem i czerwoną kapustą.

Przewodniczącym jury był Remigiusz Rączka.

KP
Fot. Iwona Kwapisz