Jak chronić gospodarstwo przez ptasią grypą?

199
276

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Raciborzu poinformował o nowych ogniskach wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), a także potwierdzonych przypadkach tej jednostki chorobowej u ptaków dzikich na terenie Polski w styczniu 2020 r.

Służby przypomniały o obowiązujących przepisach, które regulują zakazy i nakazy w całym kraju związane z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.

Zgodnie z nimi oraz z uwagi na występujące obecnie realne zagrożenie wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków na naszym terenie gospodarstwa przyzagrodowe utrzymujące drób na własne potrzeby, a także większe fermy komercyjne, utrzymujące drób w systemie zamkniętym, powinny zachować ostrożność i zapobiegliwość poprzez stosowanie odpowiednich środków bioasekuracji minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa.

Co robić?

– zakazuje się pojenia drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki,
– zakazuje się wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym jest utrzymywany drób, zwłok dzikich ptaków lub tusz ptaków łownych,
– nakazuje się utrzymywanie drobiu w sposób ograniczający jego kontakt z dzikimi ptakami,
– należy zgłaszać do powiatowego lekarza weterynarii miejsca, w których jest utrzymywany drób lub inne ptaki, z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych,
– nakazuje się utrzymywanie drobiu w sposób wykluczający jego dostęp do zbiorników wodnych, do których dostęp mają dzikie ptaki,
– paszę dla ptaków należy przechowywać w sposób zabezpieczający przed kontaktem z dzikimi ptakami oraz ich odchodami,
– karmienie i pojenie drobiu oraz ptaków utrzymywanych w niewoli powinno odbywać się w sposób zabezpieczający paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami,
– nakazuje się wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami i wyjściami z budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób, w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść i wyjść z tych budynków – w przypadku ferm, w których drób jest utrzymywany w systemie bezwybiegowym,
– osoby wchodzące do budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób, są zobowiązane do stosowania odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonych do użytku wyłącznie w danym budynku – w przypadku ferm, w których drób jest utrzymywany w systemie bezwybiegowym,
– nakazuje się stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą drobiu zasad higieny osobistej, w tym mycie rąk przed wejściem do budynków inwentarskich,
– nakazuje się oczyszczanie i odkażanie sprzętu i narzędzi używanych do obsługi drobiu przed każdym ich użyciem,
– osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na ptaki łowne, powinny powstrzymać się od wykonywania czynności związanych z obsługą drobiu,
– należy przeprowadzać codziennie przegląd stad drobiu wraz z prowadzeniem dokumentacji zawierającej w szczególności informacje na temat liczby padłych ptaków, spadku pobierania paszy lub nieśności.

Coś podejrzewasz? Zgłoś to

W celu umożliwienia szybkiej reakcji służb weterynaryjnych na ewentualne wystąpienie choroby oraz zapobieżenie jej dalszemu rozprzestrzenianiu się hodowcy powinni zgłaszać do odpowiednich osób i instytucji każde podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej u drobiu, w tym również tego, które może nasuwać podejrzenie wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków. Kogo powiadomić? Powiatowego Lekarza Weterynarii w Raciborzu, Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego, najbliższy zakład leczniczy dla zwierząt lub lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem albo właściwy terenowo Urząd Gminy lub Urząd Miasta.

Objawy

Niepokój hodowców powinny wzbudzić takie objawy jak zwiększone padnięcia ptaków w gospodarstwie, spadek dziennej produkcji jaj, spadek przyjęcia paszy lub wody, objawy kliniczne u ptaków w postaci drgawek, skrętu szyi, paraliżu nóg i skrzydeł, niezborności ruchów, duszności, sinicy, wybroczyn czy biegunki. Objawy choroby u ptaków domowych to także apatia, objawy nerwowe, a u drobiu nieśnego gwałtowny spadek nieśności i miękkie skorupy jaj.

Czym jest ptasia grypa?

To bardzo zaraźliwa choroba wirusowa atakująca wszystkie gatunki ptaków wolno żyjących i domowych (największe straty w hodowlach kur i indyków). Wirus może przeżyć w środowisku kurnika do 5 tygodni, w mięsie drobiowym nawet 30 dni, dezaktywuje go obróbka termiczna. Wirus jest wrażliwy na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne. Najczęstszym źródłem zakażenia są ptaki wolno żyjące będące bezobjawowymi nosicielami, a w szczególności migrujące ptaki wodne.

Więcej informacji na portalu raciborz.com.pl pod adresem www.tiny.pl/t82mq.

Fot. Freepik
/c/