Racibórz: Zwycięski witbier dojrzewa w kadziach Browaru Rynek

3
209
warzenie-witbiera 007.jpg

17 maja do 2000 tysięcy kufli popłynie belgijskie piwo wg receptury zwycięzcy V Śląskiego Konkursu Piw Domowych.

 

Waldemar Pitala to zwycięzca V Śląskiego Konkursu Piw Domowych, który odbył się w Browarze Rynek w listopadzie ubiegłego roku. Jemu przypadła główna nagroda – uwarzenie ponad 1000 litrów piwa pod okiem uznanego piwowara Marka Krpeć.

 

Pan Waldemar tworzył swoje piwa dotychczas jedynie w warunkach domowych, w ilościach umożliwiających co najwyżej poczęstowanie znajomych. Już niedługo, bo 17 maja, jego przepis na witbiera będzie mogła ocenić spora grupa miłośników piw domowych. Na dzień ten zaplanowano zakończenie całego procesu i wtedy piwo poleje się do 2000 tysięcy kufli. Chwili tej wyczekują piwosze z całego Śląska, którzy już zapowiedzieli swój przyjazd.

 

Zanim jednak do tego dojdzie, piwo musi przejść cały żmudny i skomplikowany proces technologiczny. Dla Waldemara Pitali to debiut w produkcji na taką skalę, ale szybko opanował jego tajniki. Produkcja w Browarze Rynek ruszyła 16 kwietnia. Do 400 litrów wody w 55 st. Celsjusza wsypano 115 kg słodu jęczmiennego i pszenicznego. W zależności od rodzaju piwa może być trochę słodu karmelowego lub palonego. Warzone jest piwo belgijskie, stąd użyto płatków owsianych i pszenicznych.

 

 

Po zacieraniu półprodukt poddano filtracji. Brzeczkę podgrzano do 100 st. C, by na koniec gotować z chmielem. Po zakończeniu filtracji nastąpiło aromatyzowanie. Zgodnie z recepturą Pitali, użyto w tym celu po 1 kg cienko obranej skórki pomarańczowej i cytrynowej, gorzkich pomarańczy curacao oraz kolendry.

 

Piwo po chmieleniu przepompowano do tanku fermentacyjnego, gdzie schłodzono do temperatury odpowiedniej dla dobranego szczepu drożdży. Przez tydzień przynajmniej raz dziennie trzeba było dokonywać pomiaru, ile jeszcze zostało ekstraktu. Marek Krpeć wszystko skrzętnie mierzył i zapisywał, by 17 maja do kufli spłynął jak najlepszy witbier. Jeśli jednak do tego czasu nie uda się osiągnąć oczekiwanego efektu, nie zamierza się śpieszyć i da piwu dojrzeć. Bo ten napój zasługuje na to.

 

Browar Rynek

Racibórz, Rynek 1

tel. 606 900 427, 32 415 84 84

czynny od pn. do sb. od 10.00 do 00.00,

w ndz. od 12.00 do 00.00

 

 

Paweł Strzelczyk